Share

Naar aanleiding van 15 jaar Foire du Vin stellen we u in een reeks artikels een aantal wijnbouwers voor die ons al die jaren trouw zijn blijven volgen.

Château Nozières is een familiaal bedrijf, echt centraal gelegen binnenin de appellatie AOC Cahors. “Mijn schoonouders kochten het domein in 1955 aan. Het jaar nadien werd de wijngaard al compleet vernield door de zeer strenge vorst. De oogst bedroeg dat jaar maar 1,5 hl wijn. De wijngaard moest helemaal opnieuw aangeplant worden”, vertelt Claude Maradenne. Oorspronkelijk werd er ook vee en lavendel op het domein geteeld.

Het nu exclusieve wijndomein strekte  zich sinds halverwege de jaren zestig uit tot nu ongeveer 50 ha in de vallei van de Lot. Met de bedoeling om andere aspecten van de voorouderlijke wijnstok Malbec kenbaar ta maken, ontwikkelde Château Nozières ook een gamma IGP-wijnen. IGP staat voor Indication Géographique Protégée of Beschermde Geografische Aanduiding. Daaronder vallen de witte IGP Côtes du Lot Clin d’Oeil en de rosé IGP Côtes du Lot Le Gravis.

De Château Nozières AOC Cahors bestaat voor 80% uit Malbec en 20% Merlot. De cuvée Ambroise de l’Her komt  voort uit streng geselecteerde percelen en bestaat voor 90% uit Malbec-druiven en de overige 10% is Merlot. 100% Malbec is terug te vinden in de Cuvée Signature. Deze wijn rijpt in betonnen vaten. De eveneens 100% Malbec van de cuvée L’Elégance  rijpt gedurende 18 maanden in eiken vaten.

Sinds de zoon in 2006 in het bedrijf stapte, is de toekomst van Château Noz!ères ook voor de volgende decennia verzekerd.  Château Nozières mikt hoofdzakelijk op particuliere klanten. Dat was voor hen dan ook een reden om aan wijnbeurzen in België deel te nemen. “De ontvangst op de beurs in Roeselare en Sint-Niklaas is altijd goed. Het zijn ook goede beurzen voor ons. De Cahors-wijnen zijn bekend en worden ook erkend. Het grote probleem momenteel is het overaanbod aan wijnbeurzen, die vooral dan in Wallonië als het ware  in elke gemeente georganiseerd worden. Een teveel aan beurzen zal de organisatie van wijnsalons uiteindelijk misschien kapotmaken”, waarschuwt de Franse wijnbouwer.

Gepost op: 03/09/2018

Overzicht nieuws

Spirits : nu ook in Roese...

Leuk nieuws voor Roeselare en de liefhebbers van spirits. ...

Spirits : uitbreiding FDV...

Dit is heel leuk nieuws voor de liefhebbers van spirits. ...

FDV GENT verhuist naar AR...

Vanaf 2022 zal de Foire du Vin in GENT verhuizen naar een nieu...

La Gontarde : Vlaamse pas...

Geert Claeys en Mieke Willaert trokken in 2009 naar Frankrijk ...

Sourdet : Champagne om va...

Naar aanleiding van 15 jaar Foire du Vin stellen we u in een r...

Alle nieuwtjes
FDV GENT verhuist na...

Vanaf 2022 zal de Foire du Vin in GENT verhuizen naar een nieuwe locatie ART CUBE, Hurstweg 8.  Art Cube is gesitueerd binnen de gekende site Galveston en ligt evene...

Lees meer

Spirits : nu ook in ...

Leuk nieuws voor Roeselare en de liefhebbers van spirits.  Na de Foire du Vin van Sint-Niklaas zal nu ook de editie in Roeselare een “beurs in de beurs” ...

Lees meer

Nieuws

Leuk nieuws voor Roeselare en de liefhebbers van spirits.  Na de Foire du Vin van Sint-Niklaas zal nu ook de editie in Roeselare een “beurs in de beurs” ...

Lees meer